Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.
la 04.03.2023
klo 18:00
Osta lippu Tilaa väliaikatarjoilu

ELINAN SURMA -OOPPERA

la 4.3.2023 klo 18, Mikaeli (ensi-ilta)
pe 10.3.2022 klo 19, Mikaeli
la 11.3.2022 klo 18, Mikaeli

Erkki Lasonpalo, kapellimestari
Markku Pölönen, ohjaus
Anu Ontronen, altto
Heikki Kilpeläinen, baritoni
Mari Karjalainen, sopraano

Jalmari Finnen librettoon sävelletty ooppera perustuu vanhaan kalevalamittaiseen balladiin, joskin tarina muistuttaa Euroopassa yleisesti kiertänyttä kansanlegendaa. Elinan surmassa aatelismies Klaus Kurki päätyy rakastajattarensa Kirstin juonittelujen seurauksena murhaamaan mustasukkaisuudessaan nuoren ja nuhteettoman vaimonsa Elinan.

Elinan surma on Merikannon toinen ooppera, joka on tyyliltään täysromanttista, väkevää ja värikylläistä musiikkia. Sävellyskeinoissa nähdään myös aikanaan moderneja ratkaisuita, kuten resitaatiota lauluilmaisun keinona ja Wagnerinkin suosimaa johtoaihetekniikkaa. Näin henkilöiden käymä dialogi on usein sävellyksen keskiössä, ja jokaista henkilöä seuraa lavalla heidän sielunmaisemaansa heijasteleva musiikillinen teema.

Finnen libretto pyrkii kuvaamaan ihmisten tunteita kaunistelemattomina ja heidän käyttäytymistään brutaalin rehellisesti. Tämän seurauksena tapahtumat etenevät dynaamisen rivakasti ja henkilöiden tunnereaktiot leimahtelevat ohjaaja Markku Pölösen sanoin “melodramaasta naurettavuuden rajalla taiteilevaan patetiaan”. Nykysilmin katsottuna karikatyyrimäinen camp ja äkkiväärät käännökset eivät tunnu ongelmallisilta, vaan tarkoituksenmukaiselta estetiikalta, joka luo sinänsä sysimustan tarinan seuraamiseen oman riemastuttavan elementtinsä.

Oopperan toteuttaa Etelä-Savon Musiikkiteatteri- ja Oopperayhdistys ESMO ry yhdessä Saimaa Sinfoniettan kanssa. Lavastuksesta vastaa Ammattiopisto Samiedu.

LIPUT: 53 €
S-ETUKORTILLA: 50 € (ei ensi-ilta)
Ei kausikortilla

Lipunmyynnistä vastaa Mikkelin Kaupunginorkesteri
Yhteystiedot: https://mikkelinkaupunginorkesteri.fi/yhteystiedot/

Tilaa uutiskirje
X