Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.
to 12.05.2022
klo 19:00
Osta lippu Tilaa väliaikatarjoilu

Jan Söderblom, kapellimestari
Anna-Liisa Bezrodny, viulu

Edvard Grieg: Holbergin ajoilta op. 40
Felix Mendelssohn: Viulukonsertto d-molli
Ida Moberg: Stillhet (Hiljaisuus)
Fanny Mendelssohn-Hensel: Jousikvartetto Es-duuri, sov. jousiorkesterille

Fanny ja Felix Mendelssohn ovat yksi musiikinhistorian häikäisevimmistä sisaruspareista. He opiskelivat samojen opettajien johdolla, harjoittelivat ja kehittyivät sekä säveltäjinä että soittajina samaa tahtia ja mitä ilmeisimmin tie tähtiin olisi ollut auki molemmilla, ellei Fannyn ura olisi törmännyt 1800-luvun naisen ahtaisiin rooleihin. Felixistä tuli koko maailman tuntema ja rakastama sinfonikko ja klassismin perinnön välittäjä, kun taas Fanny jäi rohkeine ja innovatiivisine sävellyksineen unohduksiin – aina näihin päiviin asti.

Nyt on tilaisuus tutustua sisarusten musiikillisiin visioihin rinta rinnan ja vertailla erilaisia tulokulmia: Fannyn romanttinen jousikvartetto sisältää väkevän romanttisia ja omaperäisiä äänenpainoja unohtamatta silti traditiota, kun taas Felixin vain 13-vuotiaana säveltämä d-molli-viulukonsertto toteuttaa parhaat klassiset tekijät ihanteellisesti, mutta silti dynaamisesti. Ehkä vastakohdat vain täydentävät toisiaan sopusuhtaisesti?

Sisarusrakkaudelle tarjotaan pohjoismaiset kehykset: Norjan kansallissäveltäjä Edvard Griegin uusbarokkinen Holberg-sarja iskee, sädehtii ja valloittaa, kun taas suomalaisen Ida Mobergin Hiljaisuus on huippuharvinainen, mutta valloittava helmi. Helsingin kaupunginorkesterin konserttimestari Jan Söderblom sekä virolais-venäläis-suomalainen viuluvirtuoosi Anna-Liisa Bezrodny luotsaavat Pieksämäellä illan, joka saa pohtimaan tasa-arvoa ja musiikinhistoriaa uusilta näkökannoilta.

LIPUT: 27 € / 25 € / 10 €

Tilaa uutiskirje
X