Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.
ke 17.01.2024
klo 18:00
Osta lippu

Erkki Lasonpalo, kapellimestari
Shraron Bezaly
, altto- ja bassohuilu

Kalevi Aho: Kirje tuolle puolen
Kalevi Aho: Konsertto alttohuilulle ja jousille
Josef Suk: Serenadi jousille op. 6

Mikkelin kaupunginorkesterin kevätkauden avauskonsertti on erityinen monella tapaa. Maaliskuussa 2024 säveltäjä Kalevi Aho täyttää 75 vuotta ja merkkivuosi huomioidaan Mikkelissä parissakin konsertissa kevään aikana. Avauskonsertin ensimmäinen puoli on omistettu Ahon musiikille. Konsertin ohella orkesteri levyttää Ahon teokset samalla viikolla ja tämän vuoksi lavalla nähdäänkin hieman totuttua suurempi jousiorkesteri.

Kalevi Aho sävelsi Kirje tuolle puolen -jousiorkesteriteoksen ystävänsä säveltäjä Per Henrik Nordgrenin muistokonserttiin vuonna 2018 kapellimestari Juha Kankaan pyynnöstä. Teos on ikään kuin abstraktia kirjeenvaihtoa, jossa ”tämän puolelta” esitettyihin musiikillisiin kysymyksiin vastataan ”tuolta puolen”. Kysymyksiä esittävät aluksi sooloviulu ja myöhemmin koko viulu- tai alttoviuluryhmä. Kysymyksiin vastaa aluksi soolosello ja myöhemmin koko selloryhmä kontrabassojen tukemana. Kysymykset ja vastaukset tulevat sävellyksen kestäessä yhä pidemmiksi ja intensiivisemmiksi.

Konsertossa on kuusi yhtäjaksoisesti soitettavaa osaa. Teos alkaa hitaalla, salaperäisellä musiikilla, Misterioso, jota seuraa nopea, virtuoosisempi ja dramaattisempi osa Allegro molto. Lyhyt, oikullinen Interlude johtaa Allegroon, jossa solisti vaihtaa soittimensa bassohuiluun. Jouset soittavat osassa nyt lähinnä flageolettiääniä, ja neljännen osan lopussa solisti tuottaa bassohuilusta myös lyömäsoitinmaisia, sylkäistyjä ääniä. Tätä seuraa konserton dramaattisin osa, Furioso, jossa solisti siirtyy taas alttohuiluun, ja hitaassa viimeisessä osassa, Epilogissa, musiikki vähitellen häipyy pois.

Väliajan jälkeen kuullaan tsekkiläisen Josef Sukin valloittava Serenadi jousille, jonka ensiesitys kuultiin säveltäjän ollessa vasta 21-vuotias. Sukin opettaja, tsekkiläisen musiikin suuri nimi Antonín Dvořák, kiinnitti huomiota Sukin tapaan säveltää melankolista musiikkia ja ehdottikin, että tämä säveltäisi jotain vähän kevyempää ja iloisempaa. Suk otti neuvosta vaarin ja tuloksena syntyi iloinen ja valoisa Serenadi jousille Es-duurissa.

LIPUT: 27 € / 25 € / 10 €
HINTA S-ETUKORTILLA 24 € / 22 € / 8 €

TAITEILIJAVARTTI KLO 17.30 Mikaelin lämpiössä

Tapahtumasta ja sen lipunmyynnistä vastaa Mikkelin kaupunginorkesteri, yhteystiedot täältä.

Järjestäjä: Mikkelin kaupunginorkesteri

Tilaa uutiskirje
X