Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.
pe 17.11.2023
klo 19:00
Osta lippu Tilaa väliaikatarjoilu

Atso Almila, kapellimestari
Ville Rusanen, baritoni
Yhteistyössä Kuopion kaupunginorkesterin kanssa

Franz Berwald: Kuningatar Golconda
Sofia Kiviniemi: from -21 to +35
Gabriel Kivivuori Sereno: La pájara
Atso Almila: Sodan soutumies

Sodan soutumies on alun perin syntynyt kun Atso Almilalta tilattiin Ruotsinsalmen taistelun 230-vuotistapahtumaan teos Kymi Sinfoniettalle ja baritonisolistille. Tilauksen teki Kymijoen Lohisoitto. Almila on myös itse kirjoittanut teoksen libreton mm. sotahistorioitsija, professori Jussi T. Lappalaisen avustuksella. Almila halusi sittemmin laajentaa teoksen orkesterikokoonpanon sinfoniaorkesterin mittoihin sekä lisätä dramaattista materiaalia sotakohtauksiin. Tämä uudistettu versio kuullaan tässä konsertissa.

Almila halusi kuvata sotaa yksittäisen sodan soutumiehen, Antin, näkökulmasta; miten hän näkee St. Nikolain uppoavan 400 miestä mukanaan, koska 24-vuotias brittikapteeni Marshall ei suostunut antautumaan. Myös Antin oma laiva Starkotter saa osuman ja Antti hukkuu, laulaen nyt haamuna menneisyydestä tarinansa sodan järjettömyydestä ja yli kymmenestätuhannesta vainajasta Ruotsinsalmen pohjassa.

Kesäkuussa 70 vuotta täyttänyt Almila toteaa omien vuosiensa lisääntyessä mielellään nostavansa esiin teoksia Berwaldilta, Pohjoismaiden merkittävimmältä sinfonikolta ennen Sibeliusta. Almilan uran kaari on pitkä myös pedagogiikan saralla, minkä vuoksi hän on halunnut tuoda esiin myös nuoria säveltäjiä: ”Olen useamman kerran ollut tuomarina nuorten säveltäjien Klami-kilpailussa, ja nostan nyt viime vuoden marraskuun finaalista esiin kaksi vanhempien sarjan voittajateosta.”

LIPUT (Mikaelin konsertti): 30 € / 27 € / 12 €
Tapahtumasta ja sen lipunmyynnistä vastaa Mikkelin kaupunginorkesteri, yhteystiedot täältä.

Järjestäjä: Mikkelin kaupunginorkesteri yhteistyössä Kuopion kaupunginorkesterin kanssa

 

Tilaa uutiskirje
X