Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.
pe 18.11.2022
klo 19:00
Osta lippu Tilaa väliaikatarjoilu

pe 18.11.2022 klo 19, Mikaeli

Taavi Oramo, kapellimestari
Johanna Rusanen, sopraano

Jean Sibelius: Rakastava-sarja
Milko Kelemen: Love song
Joaquín Rodrigo: Cuatro madrigales amatorios (neljä madrigaalia rakkaudesta)
Richard Wagner: Prelude & Liebestod oopperasta Tristan ja Isolde (sov. Iain Farrington)
Ludvig van Beethoven: Sinfonia nro 3 ”Eroica”

Rakkaus ei koskaan häviä. Rakkaus murtaa kaikki esteet. Rakkaus muuttaa kaiken. Rakkaus lienee ilman muuta suurin ja kestävimmin koko ihmiskuntaa muuttava voima. Ei todellakaan liene keksitty mitään, mikä voittaisi todellisen ja ikuisen rakkauden.

Siispä rakkaus on peruskauraa myös suurten tunteiden ja ilmaisujen oopperataiteessa. Tämän kirkkaimpiin oopperatähtiimme kuuluva Johanna Rusanen-Kartano tietää erinomaisesti ja tuo kuultavaksemme kenties kaikkien aikojen suurimman rakkauskohtauksen: Isolden lemmenkuolon, jossa Isolde näkee kuolleen Tristanin kirkastuvan ja kohoavan laulamaan ikuista laulua – ennen kuin kuolee itse ja seuraa perässä. Richard Wagnerin ekstaattinen huuma kestää vain silmänräpäyksen, mutta jättää ikuisen jäljen jokaiseen kokijaansa. Dramaattisten sopraanojen unelmanumeron rinnalla eivät kuitenkaan millään muotoa kalpene espanjalaisen Joaquín Rodrigon rakkausmadrigaalit, jotka pohjautuvat renessanssiaikaisiin sonetteihin ja tuovat tuulahduksen maailmasta, jossa rakkaus koetaan koko maailman voimin siitä yhdessä riemuiten.

Kapellimestariurallaan raketin lailla nouseva Taavi Oramo pohjustaa rakkauden huumaa paitsi Sibeliuksen, myös kroatialaisen Milko Kelemenin rakkaudellisilla mietelmillä. Eikä näin pakahduttavan vahvan teeman perään voi soittaa mitään muuta kuin yhtä vahvaa tavaraa: Beethovenin sankarisinfonia räjäytti aikanaan kaikki pankit ja on raivannut tietä koko nykyiselle käsityksellemme musiikista. Vaikuttaako se siis yhtä pakahduttavasti kuin rakkaus?

LIPUT: 30 € / 27 € / 12 €

Lipunmyynnistä vastaa Mikkelin Kaupunginorkesteri
Yhteystiedot: https://mikkelinkaupunginorkesteri.fi/yhteystiedot/

Tilaa uutiskirje
X