Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.
to 10.03.2022
klo 19:00
Osta lippu Tilaa väliaikatarjoilu

Erkki Lasonpalo, kapellimestari
Esa Pietilä, tenorisaksofoni

Fredrik Pacius: Alkusoitto oopperasta Kaarle-kuninkaan metsästys
Kalevi Aho: Tenorisaksofonikonsertto
Jean Sibelius: Sinfonia nro 6

”Kun varjot pitenevät.”

Näihin kolmeen sanaan tiivisti Sibelius itse kuudennen sinfoniansa. Sanoja on tulkittu hyvinkin monin eri tavoin, mutta sinfonia itse on pysynyt jonkinlaisena mysteerinä, joskin poikkeuksellisen lumoavana sellaisena. Siinä on kuultu niin Palestrinaa, Mozartia kuin aivan erityistä suomalaista sävyäkin. Se virtailee ja soljuu uskomattoman keveästi ja saumattomasti helmeilevänä purona, mutta pinnan alla vaanii dramaattisia jännitteitä kuin uppotukkeja. Ajattoman kokonaisuuden sitoo yhteen doorinen kirkkosävellaji, joka hämärtää myös duurin ja mollin välistä rajaa niin, että valo ja varjotkin kietoutuvat yhdeksi samaksi organismiksi.

Vaihettumistunnelmissa tuntuu liikkuvan myös Kalevi Ahon konsertto klassisessa ympäristössä hieman harvinaisemmalle soittimelle: tenorisaksofonille. Rajapintoina toimivat nyt taidemusiikki ja jazz, joissa kummassakin Suomen eturivin saksofonisteihin lukeutuva Esa Pietilä ui kuin kala vedessä, mutta myös eurooppalainen ja aasialainen musiikkiperinne, jotka synnyttävät kiehtovan hämyisiä soinnillisia maailmoja. Autereisesti välkehtii myös ensimmäisen suomalaisen oopperan, Fredrik Paciuksen Kaarle-kuninkaan metsästyksen, alkusoitto – ennen lopun riemukasta hymniä.

Maaliskuun heräävässä keväässä koetaan Erkki Lasonpalon johdolla ainutlaatuisen atmosfäärinen ja virvoittava ilta, jossa elämän sävyt, ilot ja surut, aurinko ja pilvet ovat kaikki yhtä aikaa läsnä saaden varjot pitenemään, mutta myös lyhenemään.

LIPUT: 30 € / 27 € / 12 €

Järj. Mikkelin kaupunginorkesteri
Lipunmyyntiin liittyvät kysymykset orkesterin toimistoon, yhteystiedot löydät täältä.

Tilaa uutiskirje
X