1980-luvun loppupuolella valmistunut Mikaeli on vuosien saatossa vakiinnuttanut asemansa yhtenä Etelä-Savon keskeisimmistä ja monipuolisimmista konsertti- ja tapahtumataloista. Arkkitehti Arto Sipisen suunnittelema rakennus ilmentää vahvasti suomalaista modernismia, ja sen arkkitehtuurista voi tunnistaa vaikutteita Alvar Aallon perinteistä.
Mikaelin tilojen muunneltavuus sekä ohjelmatarjonnan kehitys asiakkaiden kysyntää vastaavaksi ovat tehneet siitä entistä vireämmän kohtaamisten keskuksen, joka yhdistää tänä päivänä kulttuurin ja yrityspuolen kokous-, seminaari- ja koulutustilat.
Joka vuosi talossa järjestetään noin 200 tapahtumaa keräten vuosittain huikeat yli 50 000 kävijää, mikä tekee Mikaelista myös yhden kaupungin elinvoimaisimmista keskuksista. Mikkelin Mikaeli Oy on vastannut talotoiminnoista vuoden 2006 alusta alkaen.
Pitkät juuret vievät 80-luvulle
Mikaelin rakentaminen alkoi vuoden 1986 lopulla – rakennusprojekti oli aikanaan merkittävä hanke, sillä paikka sijaitsi haastavassa maastossa suon ja rämeen päällä. Valmistuksessa panostettiin laatuun: pinnoitteissa käytettiin muun muassa lappilaista Tervolan marmoria, vaaleaa puuta ja messinkiä, ja rakennus hyödyntää runsaasti lasipintoja tarjoten tiloille valoisan sekä avaran ilmeen, joka tekee kunniaa myös tiloissa sijaitsevalle taiteelle.
Rakennuksen erityispiirteitä ovat paitsi ravintolan kaarevat, kolminkertaiset lasit, jotka valmistettiin ulkomailla erikoismuotteja käyttäen myös paikallaan valetut salien seinät ja aulan pilarit.
Nimensä Mikaeli on saanut yleisökilpailun kautta: nimeä voidaan pitää luontevana valintana, sillä Mikkelin kaupungin nimi juontaa juurensa Pyhä Mikaeliin – alueen suojelupyhimykseen ja keskiajalta lähtien. Talon logon on suunnitellut graafikko Kari Piippo, ja siinä voi nähdä enkelin siiven tai sen hipaisun, viitaten niin ikään Mikaelin nimeen ja kaupungin historiaan.
Tiloja inspiroivalle kulttuurille ja merkittäville kohtaamisille
Mikaelin sydän on sen moneen mukautuvat tilat. Martti Talvela -sali tarjoaa lähes 700-paikkaisen tilan konserteille ja muille kulttuuritapahtumille. Lisäksi rakennuksesta löytyy 166-paikkainen Kamarimusiikkisali, joka soveltuu pienempiin esityksiin ja seminaareihin. Asiakkaita palvelee lisäksi Kokoustila, lämpiöt, ravintolasali, kaksi harjoitushuonetta (Harjoitushuone 1 ja Harjoitushuone 2 / Tanssisali) sekä tilava sisääntuloaula.
Tilat on suunniteltu monipuolisiksi mahdollistaen niin pienten kuin suurten kokousten, koulutusten ja seminaarien järjestämisen. Lämpiöitä voidaan hyödyntää näyttely- ja verkostoitumistiloina, ja ulkoalueilla on järjestetty tapahtumia pihakonserteista urheilutapahtumiin.
Palveleva tilausravintola kuuntelee asiakkaiden toiveita herkällä korvalla
Talossa toimii myös 350-paikkainen tilausravintola, jonka toiminnasta vastaa paikallinen Serviini Oy. Cocktailtilaisuuksia ravintolassa voidaan järjestää jopa 650 vieraalle.
Jo 13 vuotta talossa työskennellyt ravintolapäällikkö Henrik Rajamäki on nähnyt vuosien saatossa asiakkaiden muuttuneet toiveet ja odotukset: “Nykyään tarjoiluja pohditaan asiakkaiden näkökulmasta entistä enemmän – menuja suunnitellaan esimerkiksi koulutusten teemoja mukaileviksi”. Tarjoilut voidaan räätälöidä asiakkaan yksityiskohtaisia toiveita vastaavaksi, ja tällöin vain taivas on rajana. “Myös vieraiden jaksaminen otetaan nykyään paremmin huomioon esimerkiksi terveellisten välipalojen muodossa”, Henrik täydentää.
Mikaeli jatkaa kehittymistään pysyen osana niin paikallista kuin kansallista tapahtumakenttää toimien kulttuurielämysten ja yritysasiakkaiden kohtaamispaikkana keskellä Keski-Suomen kauneinta luontoa.